06-70 410-2059 deakplasztika@gmail.com

Bőrsebészet- Anyajegyek

Az anyajegyeknek két fő formája van. A festékes és a festék nélküliek. A köznyelv a festékes formát anyajegynek, a festék nélkülieket szemölcsnek nevezi. A festékes anyajegyeknek /naevus pigmentosus/ a bőrben levő festéksejtektől /melanocyták/ van eltérő színük. Normál esetben a festéksejtek egyenletesen oszlanak el a bőrben. A festéksejtek egyenetlen eloszlása kialakulhat a magzati korban a festéksejtek tökéletlen vándorlása miatt, így alakulnak ki a veleszületett anyajegyek. Az élet folyamán különböző káros behatásokra pl. túlzott napozás, szolárium, sérülések a festéksejtek kóros módon elkezdenek szaporodni és létrehozzák az anyajegyeket. A festék nélküliek - a szemölcsök - bőrkiemelkedések, a környező bőr színével megegyezőek.

Az anyajegyek mérete a pár mm-től az egész testet beborító óriásanyajegyig terjed. Színük barna, fekete, kék és ezek minden árnyalata lehet.

Eltávolításuk indokolt lehet, ha esztétikai problémát jelentenek, vagy ha a bőrgyógyász szakorvos szükségesnek tartja. Zavaró lehet, ha öltözködéskor pl. az ingnyak kidörzsöli, vagy borotválkozáskor gyakran sérül, ilyen esetben is az eltávolítás a megoldás.

Jelentőségüket az adja, hogy összetéveszthetők a melanomával, vagy az évekig békés anyajegy növekedésnek indul és rosszindulatú elfajulás után melanomává fejlődik. A melanoma malignum az egyik legrosszabb kimenetelű, legagresszívebb tumoros betegség.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az anyajegy színe, alakja, nagysága, szerkezete (pl. homogenitása, felszíni egyenletessége elvész) megváltozik, emellett pedig ún. szubjektív panaszok jelentkeznek, tehát fáj, érzékeny, viszket, hámlik, vérzik!

Tévhit, hogy ha az anyajegyet kioperálják, „megpiszkálják” akkor az „elrákosodik”. Ezzel szemben egy igényesen eltávolított bőrelváltozás esetén bőrünk szebbnek, üdébbnek hat és nem kell azon aggódnunk, hogy anyajegyünk „elrákosodik” és ezzel életünket veszélyezteti.

Lézeres vagy műtéti eljárás?

Az anyajegyek lézeres eltávolítása során a szöveteket a lézersugár elpárologtatja, ezért nincs szövettani vizsgálatra küldhető minta, sohasem derül ki, hogy volt-e benne rosszindulatú elfajulás. A sebészi eltávolítás esetén mindig van biztonsági zóna, van szövettani vizsgálat, melynek eredményét a páciens minden esetben megkap.

Ezért ma szakmailag az egyetlen elfogadható eljárás a sebészi kimetszés!

Felkészülés a műtétre, műtét előtti teendők

Az anyajegyek többségét helyi érzéstelenítésben, ambuláns műtét keretében távolítjuk el. A beavatkozás előtt otthonában a megszokott gyógyszereit vegye be. A véralvadást befolyásoló gyógyszereket /pl. syncumar, aszpirin származékok/ ki kell hagynia. Ennek módját a műtét előtti konzultáción részletesen átbeszéljük.

Fogyasszon könnyű ételeket és igyon a műtét előtt. Az ambuláns műtétek előtt nem kell éhgyomorra lennie. Cukorbetegségben szenvedő pácienseink ne változtassanak a gyógyszerelésen és az étkezési szokásaikon! Ha szükséges, a testszőrzet borotválását közvetlenül a műtét előtt végezzük.

Mi történik a műtőben, mi vár rám?

A beavatkozás előtt az összes fémanyagot, ékszert le kell venni a vérzéscsillapító készülék használata miatt. A beültetett fogművek, protézisek természetesen maradhatnak. Az érzéstelenítő injekció minimális kellemetlenséggel jár, de ezt követően semmilyen fájdalom sem megengedett. Az elváltozást biztonsági udvarral távolítjuk el. A sebet plasztikai öltésekkel varrjuk össze. Az eltávolított szöveteket minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük! A sebet speciális fedőkötéssel látjuk el.

Műtét utáni teendők

Otthonában kímélet és jegelés javasolt az első 24 órában. Fájdalomcsillapító szedésére nagyon ritkán van szükség. Az első héten a testedzés, szaunázás, szolárium használata nem javasolt! A seb óvatos zuhanyoztatása 1 hét után megengedett.

Varratszedés a műtét típusától és a testtájéktól függően 2-3 hét után történik.

Varratszedés után hegkezelő kenőcs használata javasolt, 2 hónapig a heget erős napsugárzásnak ne tegyük ki!