06-70 410-2059 deakplasztika@gmail.com

Bőrsebészet - Hegek

A bőr sérülései hegekkel gyógyulnak függetlenül attól, hogy sebész ejtette szikével, sérülés kapcsán, vagy égés miatt jöttek létre.A sebgyógyulás egy bonyolult, többlépcsős folyamat eredménye, ami 7-14 nap alatt megy végbe, ennek során következik be a véralvadás, gyulladás, új erek képződése, hámosodás. Az érési folyamat során a korai heg vörös és élénk színe fokozatosan elhalványodik. Ez kb. 6- 12 hónapot vesz igénybe.Normális esetben a heg vékony, fonalszerű, puha, rugalmas, a környező bőr színéhez hasonló. Nem tartalmaz bőrfüggelékeket /verejtékmirigy, faggyúmirigy, szőrtüsző/, szilárdsága a környező bőr szilárdságának kb. 70-80 %-a.Sajnos a fent leírt folyamat néha nem optimális módon zajlik le. Ennek oka még nem ismert.

Kóros hegek formái

Atrófiás hegek

A heg érési folyamata lelassult, erőtlen, a heg a környező bőr szintje alá süllyed. Gyakran aknés bőrterületen jön létre.

Hipertrófiás hegek

Fokozott érési folyamat során a heg megvastagodik, a felszínből kiemelkedik, vöröses- lilás színű. A seb vonalán sohasem terjed túl. Gyakran pubertás korban alakul ki. Beavatkozás nélkül általában egy, - másfél év után visszahúzódnak, elhalványodnak.

Keloid

Igen erőteljes hegképződési folyamat, mely során a felszínből kiemelkedő, haragosvörös, a seb határait meghaladó hegszövet képződik, fokozatosan növekedhet. Általában égő, viszkető érzés is társul a kórképhez.

Kezelései lehetőségek

Megkülönböztetünk sebészi és nem sebészi kezeléseket. Hatásos lehet a műtét utáni időszakban a hegkezelő kenőcsök /pl. Contractubex, Curiosa, Dermatix, Zeraderm/, szilikonlapok /pl. Mepiform/ hónapokon át tartó használata. Kialakult keloid esetében ezek már kevésbé hatásosak.

Injekciós kezelés során az közvetlenül az elváltozásba fecskendezünk be szteroid tartalmú oldatot. Ezt több alkalommal meg kell ismételni.

Sebészi kezelés során az elváltozást egészben távolítjuk el, ezt követően a sebet speciális szövetkímélő plasztikai sebészeti technikával zárjuk. Ez kiegészíthető a seb speciális, csak a bőrbe hatoló sugárkezelésével.