06-70 410-2059 deakplasztika@gmail.com

Bőrsebészet - Egyéb bőrelváltozások

Fibromák, hemangiomák, histiocytomák

A fibromák a bőrsejtjeiből felszaporodott csomócskák, melyek a felszínből kiemelkednek, a bőr színével megegyeznek. Jóindulatú elváltozások, melyek növekedésre hajlamosak. Sebészi eltávolításuk javasolt.

Hemangiomák a bőr ereiből kialakuló érgomolyagok, melyek a bőr szintjében, vagy abból kiemelkedő, gombostűfejnyi, vagy cseresznyényi méretű elváltozások. Gyakran megsérülnek, véreznek. Sebészi eltávolításuk javasolt.

A histiocyták a bőr kötőszöveti sejtjeiből kialakuló, általában lencsényi bőrelváltozás. Sebészi eltávolítása szintén javasolt.

Felkészülés a műtétre, műtét előtti teendők

A fibromák, hemangiomák, histiocyták többségét helyi érzéstelenítésben, ambuláns műtét keretében távolítjuk el. A beavatkozás előtt otthonában a megszokott gyógyszereit vegye be. A véralvadást befolyásoló gyógyszereket /pl. syncumar, aszpirin származékok/ ki kell hagynia. Ennek módját a műtét előtti konzultáción részletesen átbeszéljük.

Fogyasszon könnyű ételeket és igyon a műtét előtt. Az ambuláns műtétek előtt nem kell éhgyomorra lennie. Cukorbetegségben szenvedő pácienseink ne változtassanak a gyógyszerelésen és az étkezési szokásaikon! Ha szükséges, a testszőrzet borotválását közvetlenül a műtét előtt végezzük.

Mi történik a műtőben, mi vár rám?

A beavatkozás előtt az összes fémanyagot, ékszert le kell venni a vérzéscsillapító készülék használata miatt. A beültetett fogművek, protézisek természetesen maradhatnak. Az érzéstelenítő injekció minimális kellemetlenséggel jár, de ezt követően semmilyen fájdalom sem megengedett. Az elváltozásokat biztonsági zóna hagyásával távolítjuk el. A sebet plasztikai öltésekkel varrjuk össze. Az eltávolított szöveteket minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük! A sebet speciális fedőkötéssel látjuk el.

Műtét utáni teendők

Otthonában kímélet és jegelés javasolt az első 24 órában. Fájdalomcsillapító szedésére nagyon ritkán van szükség. Gyulladt elváltozás eseté antibiotikum szedése javasolt, melyet minden esetben receptre felírunk. Az első héten a testedzés, szaunázás, szolárium használata nem javasolt! A seb óvatos zuhanyoztatása 1 hét után megengedett.

Varratszedés a műtét típusától és a testtájéktól függően 2-3 hét után történik.

Varratszedés után hegkezelő kenőcs használata javasolt, 2 hónapig a heget erős napsugárzásnak ne tegyük ki!