06-70 410-2059 deakplasztika@gmail.com

Bőrsebészet - Basalioma

A leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat, minden harmadik embernél jelentkezik életük során. Az elváltozásra jellemző, hogy lassan alakul ki és jól kezelhető, ha azonban elhanyagolják akár tenyérnyi méretűre is nőhet. Bőrszínű kinövések formájában jelenik meg, amelyek többnyire nem látványosak, ugyanakkor folyamatosan nőnek. Tipikus tünetnek számít a nehezen gyógyuló seb. Kezdetben mindössze néhány milliméteres, nincs rajta var vagy pörk, kis értágulat jelenhet meg, gyakran lapos vagy lencse formájú. Attól rosszindulatú, hogy a folyamatos növekedés miatt roncsolja a környező szöveteket, kifekélyesedik, nedvezik, akár a csontok, izmok felé is növekedhet, vérezhet is. A napnak kitett területeken, így a kezeken, karokon, vállon, arcon, illetve férfiaknál gyakran a kopaszodó fejtetőn jelenik meg.

Általános érvényű szabály, hogy, ha egy seb hat hét alatt nem gyógyul be, akkor orvosi vizsgálata javasolt!

Mielőbbi eltávolításuk sebészi úton javasolt, tekintettel arra, hogy áttétet extrém ritkán adnak, a sebészi eltávolítás teljes gyógyulást eredményez.

Felkészülés a műtétre, műtét előtti teendők

A basaliomák többségét helyi érzéstelenítésben, ambuláns műtét keretében távolítjuk el. A beavatkozás előtt otthonában a megszokott gyógyszereit vegye be. A véralvadást befolyásoló gyógyszereket /pl. syncumar, aszpirin származékok/ ki kell hagynia. Ennek módját a műtét előtti konzultáción részletesen átbeszéljük.

Fogyasszon könnyű ételeket és igyon a műtét előtt. Az ambuláns műtétek előtt nem kell éhgyomorra lennie. Cukorbetegségben szenvedő pácienseink ne változtassanak a gyógyszerelésen és az étkezési szokásaikon! Ha szükséges, a testszőrzet borotválását közvetlenül a műtét előtt végezzük.

Mi történik a műtőben, mi vár rám?

A beavatkozás előtt az összes fémanyagot, ékszert le kell venni a vérzéscsillapító készülék használata miatt. A beültetett fogművek, protézisek természetesen maradhatnak. Az érzéstelenítő injekció minimális kellemetlenséggel jár, de ezt követően semmilyen fájdalom sem megengedett. Az elváltozást biztonsági udvarral távolítjuk el. A sebet plasztikai öltésekkel varrjuk össze. Az eltávolított szöveteket minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük! A sebet speciális fedőkötéssel látjuk el.

Műtét utáni teendők

Otthonában kímélet és jegelés javasolt az első 24 órában. Fájdalomcsillapító szedésére nagyon ritkán van szükség. A gyulladt, kiterjedt elváltozások eltávolítása után antibiotikus kezelésre is szükség lehet. Ezt receptre minden esetben felírjuk. Az első héten a testedzés, szaunázás, szolárium használata nem javasolt! A seb óvatos zuhanyoztatása 1 hét után megengedett.

Varratszedés a műtét típusától és a testtájéktól függően 2-3 hét után történik.

Varratszedés után hegkezelő kenőcs használata javasolt, 2 hónapig a heget erős napsugárzásnak ne tegyük ki!