06-70 410-2059 deakplasztika@gmail.com

Részletek

Az anyajegyek a bőrben levő összetorlódott melanocyták hatására jelennek meg. Színük a halvány barnától a feketéig bármilyen árnyalatban előfordul, a felszínből kiemelkedhetnek. Ritkán lehetnek kékes színűek illetve színtelenek is. Méretük a tűszúrásnyitól a több tenyérnyi nagyságúig is terjedhet. Többnyire esztétikai elváltozást okoznak, azonban nagyon fontos tudni, hogy rosszindulatú elfajulásuk során melanoma malignumhoz vezethetnek, ami az egyik legrosszindulatúbb rák fajta. Pácienseimnek azt szoktam javasolni, hogy évente célszerű szakorvosi szűrővizsgálaton megjelenni. Ez fokozottan érvényes a fehér bőrű / I. bőrtípus / páciensekre, illetve ha a családban már fordult elő rosszindulatú bőrelváltozás. Nézzük meg, hogy mik azok a gyanújelek, melyek esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Ha valamiről nagyon azt akarjuk, hogy a köztudatba kerüljön akkor általában hangzatos mozaikszavakat találunk ki. Ez ebben az esetben is igaz. Itt az ABC első négy betűjét használjuk, igaz angol szavakkal, de ennek ellenére nagyon találó.

A: assymsetry, asszmmetria értsd úgy, hogy az alakja szabálytalan, nem kerek
B: border, határ, a széli részei egyenetlenek, zegzúgosak
C: color, szín , ha a színe egyenetlen, feketés pöttyök, rögök vannak benne
D: diameter, átmérő, ha az elváltozás mérete növekszik az gyanúra ad okot

Ha a fentiek alapján gyanúsnak találunk egy elváltozást, mindenképpen mutassuk meg orvosnak. Ezeken kívül célszerű a megsérült és az irritációnak kitett / borotválkozás, ingnyak, melltartópánt/ anyajegyeket is eltávolítani.

Mi van akkor, ha egy anyajegy eltávolítását javasolja a bőrgyógyász?

Nem kell megijedni! Az anyajegyek jelentős többsége helyi érzéstelenítésben egy apró műtéttel eltávolítható, a beavatkozás pár percet vesz igénybe. Lsd. bőrsebészet/anyajegyek

Lézerrel, vagy szikével távolítassam el az anyajegyemet?

Az anyajegyek lézeres eltávolítása során a szöveteket a lézersugár elpárologtatja, ezért nincs szövettani vizsgálatra küldhető minta, sohasem derül ki, hogy volt-e benne rosszindulatú elfajulás. A sebészi eltávolítás esetén mindig van biztonsági zóna, van szövettani vizsgálat, melynek eredményét a páciens minden esetben megkapja.
Ezért ma szakmailag az egyetlen elfogadható eljárás a sebészi kimetszés!

Ha bármilyen kérdése van küldje el E-mail-ben a deakplasztika@gmail.com címre

2020-02-03