06-70 410-2059 deakplasztika@gmail.com

Kézsebészet - Pattanó ujj

A jelenség a nevét onnan kapta, hogy egy jellegzetes pattanó jelenség kíséretében tudja a páciens az ujját nyújtani, vagy hajlítani. A hátterében a kéz, azon belül is általában az egyik ujj túlerőltetése áll, mely során az ín begyullad, megvastagodik, így az inakat lerögzítő szalag alatt nehezebben, tud átcsúszni. Ilyenkor alakul ki a jellegzetes pattanás, melyet egy idő után fájdalom is kísér. A duzzadás fokozódásával az ujj elakadhat, pl. csak külső segítséggel nyújtható. Jellegzetes rá, hogy ébredés után a legrosszabb a helyzet, később egy kicsit „bejáródik”.

A kezdeti szakaszban pihentetés, gyulladáscsökkentő kezelés jótékony hatású. Később azonban csak a leszorító szalag átvágásával gyógyítható, ami viszont azonnal 100%-os eredményt ad. A gyűrű átvágása semmilyen negatív következménnyel nem jár.

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük. Műtét után 1-2 napos otthoni kímélet, jegelés, polcolás javasolt. A varratokat 10 napos korban távolítjuk el, ezt követően a betanított gyógytorna elkezdhető.

Az első három hétben az ízületet kímélni kell, 3 hét után újra sportolhat.