06-70 410-2059 deakplasztika@gmail.com

Mellnövelő műtét

Kultúránkban a női mell a nőiesség és a szexualitás jelképe. A formás keblek, a szép dekoltázs önbizalmat, magabiztosságot adnak.

Emlőnövelő műtétet akkor végzünk, ha a pubertás során az emlők nem fejlődnek ki, vagy méretük a paciens elvárásának nem felel meg, továbbá, ha a szoptatás után a méretük jelentősen lecsökken. Szükség lehet rá aszimmetrikus emlők esetében, ha a jelentős testsúlycsökkenés után az emlő állománya megfogyatkozik, vagy ha a páciens nagyobb emlőkre vágyik.

Az emlő térfogatának növelésére napjainkban a legelfogadottabb módszer a szilikon implantátum beültetése. A napjainkban használt V. generációs implantátumok már nem folyékony szilikonnal, hanem szilikon zselével vannak megtöltve, ezért tapintatuk megegyezik a női emlő tapintatával, szakadás esetén / ma már csak ritkán fordul elő/ tartalmuk nem folyik ki, nem okoznak szöveti reakciót. Alakjuk szerint lehetnek kerek és csepp alakúak /anatómiai/. A mai gyakorlatunkban a csepp alakúakat csak emlőhelyreállító műtéteknél használjuk. A felszínük lehet sima, texturált és mikrotexturált. Ezek közül a sima és a mikrotexturált felszínűeket használjuk. A korábban használt implantátumoknál általában 10 évente javasoltuk a cserét, a mai technológia lehetővé teszi, hogy ezt csak panasz eseték végezzük.

A beültetés történhet az emlőmirigy alá, ill. részlegesen az izom alá /dual plane/. Az előbbi akkor jön szóba, ha bőséges a mirigyállomány, ill. pl. versenysportolók esetében, amikor a nagy mellizom elemelése nem javasolt. Az esetek túlnyomó részében az implantátumot részlegesen izom alá helyezzük. Ez jó fedést ad az implantátumnak és a mell alakja nagyon természetes lesz. A behelyezés történhet az emlő áthajlási vonalából, ami az emlő természetes esése miatt rejtetten fog elhelyezkedni. De történhet a bimbóudvarból is, ezt a módszert általában részleges emlőfelvarrással, vagy a bimbóudvar megkisebbítése során végezzük.

A beavatkozás előtt minden esetben konzultáció történik, mely során alaposan átbeszéljük a műtéttel kapcsolatos teendőket, hogy milyen vizsgálatokra van szükség, milyen segédeszközöket kell a műtéthez beszerezni, stb. Próbamelltartó segítségével méretpróbát végzünk, hogy a paciensünk könnyebben tudjon dönteni az optimális implantátumméret mellett. Döntését minden esetben szakmai tanácsokkal segítjük.

A műtétről

A mellnagyobbító műtétet altatásban végezzük, a beavatkozás kb. 1-1.5 órát vesz igénybe az ezt követő éjszakát a klinikánkon tölti páciensünk. A másnapi sebkötözés után speciális melltartót helyezünk fel, tanácsokkal ellátva bocsátjuk otthonába. Antibiotikum és vérhígító szedése javasolt, recepttel ellátjuk. A melltartót 6 hétig kell viselnie. 2 hétig kímélet és bizonyos mozdulatok kerülése javasolt. A testedzés a hatodik hét után engedélyezett. Szauna, szolárium használata az első két hónapban gátolja a seb gyógyulását, ezért kerülendő! Kontroll vizsgálatokra hetente kerül sor. Varratokat a második héten átvágjuk, a harmadik héten eltávolítjuk. Ezt követően hegkezelő kenőccsel kell a sebet kennie. A mell a végleges formáját 3-6 hónap után éri el. Évente emlőrák szűrés javasolt, melyet követően kontrollra várjuk páciensünket.

Lehetséges szövődmények

A műtét után kialakulhatnak általános sebészi szövődmények, pl. utóvérzés, embólia, sebfertőződés, ami az implantátum eltávolítását is maga után vonhatja. A szervezet a beültetett implantátum köré tokot képez, ez normális folyamat, tokosodásnak nevezzük azt az állapotot, amikor ez a tok kórosan megvastagodik, esetleg deformálja az implantátumot. Ilyen esetben a tok átvágásával ez a folyamat megszüntethető. Az implantátum szivárgása, szakadása esetén cserére van szükség.