06-70 410-2059 deakplasztika@gmail.com

Mellműtét - Mellcsökkentő műtét

A nagyméretű emlők elhízás során, szoptatás után, vagy genetikai adottságok hatására alakulnak ki. az emlők súlya egy idő után hátfájást, magának a mell kötőszövetes vázának a fájdalmát okozhatják. A páciensek egy részét a testmozgásban, sportolásban zavarják.

A műtétről

A műtét során a felesleges emlőállomány, a megnyúlt bőr eltávolítását, a kiszélesedett bimbóudvar méretének csökkentését végezzük. Az emlő méretétől függően a műtéti metszés korlátozódhat csak a bimbóudvar köré, a bimbó körüli metszés kiegészítve egy függőleges metszéssel, vagy a komplett programra az ún.” invert T”, vagy más néven „horgony metszésre”, amikor az előbbieket kiegészítjük a mell áthajlásában levő metszéssel./lsd. ábra /

  1. A felesleges bőrterület kimetszése
  2. A felesleges mirigyállomány kimetszése, és a bimbó felemelése
  3. A sebszélek közelítése
  4. A varratok behelyezése után kialakult végleges forma

A beavatkozás előtt minden esetben konzultáció történik, mely során alaposan átbeszéljük a műtéttel kapcsolatos teendőket, hogy milyen vizsgálatokra van szükség, milyen segédeszközöket kell a műtéthez beszerezni, stb.

A műtét utáni teendők

A mellcsökkentő műtétet altatásban végezzük, a beavatkozás kb. 2-3 órát vesz igénybe az ezt követő éjszakát a klinikánkon tölti páciensünk. A másnapi sebkötözés után speciális melltartót helyezünk fel, tanácsokkal ellátva bocsátjuk otthonába. Antibiotikum és vérhígító szedése javasolt, recepttel ellátjuk. A melltartót 6 hétig kell viselnie. 2 hétig kímélet és bizonyos mozdulatok kerülése javasolt. A testedzés a hatodik hét után engedélyezett. Szauna, szolárium használata az első két hónapban gátolja a seb gyógyulását, ezért kerülendő! Kontroll vizsgálatokra hetente kerül sor. Varratokat a második héten átvágjuk, a harmadik héten eltávolítjuk. Ezt követően hegkezelő kenőccsel kell a sebet kennie. A mell a végleges formáját 3-6 hónap után éri el. Évente emlőrák szűrés javasolt, melyet követően kontrollra várjuk páciensünket.

Lehetséges szövődmények

Mint minden sebészi beavatkozásnak a mellcsökkentő műtéteknek is lehetnek szövődményei. A műtét után felléphet utóvérzés, sebgennyedés, embolizáció, stb. A műtétre jellemző speciális szövődmény a bimbó teljes, vagy részleges elhalása, a sebszélek gyógyulási zavara.