06-70 410-2059 deakplasztika@gmail.com

Testplasztika - Hasplasztika

Nagy fogyást követően, szülés után, a hasfal szövetei jelentősen megereszkedhetnek, meggyengülhetnek. A hasfal bőre lelóg, redőt vet a szeméremdomb felett, az egyenes hasizmok a középvonaltól eltávolodnak, a has előre boltosul. Az izmok szétcsúszása miatt hiába fogyunk és eddzük hasizmainkat, a has továbbra is elődomborodik. A törzs statikája megváltozik, krónikus gyengeség és hátfájás lehet a következménye. A kialakult állapot csak műtét segítségével szüntethető meg. A beavatkozást gyakran deréktáji zsírszívással kombináljuk.

A beavatkozás előtt minden esetben konzultáció történik, mely során alaposan átbeszéljük a műtéttel kapcsolatos teendőket, hogy milyen vizsgálatokra van szükség, milyen segédeszközöket kell a műtéthez beszerezni, stb

A műtétet altatásban végezzük, kb. 1.5-2 óra alatt végezhető el a műtét, melynek során a felesleges bőr-zsír szövetet eltávolítjuk, a hasfal izmait varratsorral megerősítjük, a köldököt új helyére áthelyezzük. Amennyiben szükséges, akkor a szeméremdomb méretét is csökkentjük. A metszést a két csípőlapát között ívelten vezetjük, úgy hogy az később nem lógjon ki a fehérneműből. Ha a megerszkedett bőr a köldök alatti régióra korlátozódik, akkor lehetőség van kisebb metszésből a köldök érintése nélküli bőrfelesleg eltávolítására is- ezt mini hasplasztikának nevezzük. A műtét után a páciens két éjszakát tölt a klinikán. A haskötőt hat hétig kell hordani. A fizikai aktivitást három hétig jelentősen vissza kell fogni, nehéz tárgyat nem emelhet. Hat hét után óvatos testedzés kezdhető. Otthonában antibiotikumos és vérhígító kezelésre is szüksége lesz /receptre felírva/. A Heti kontroll vizsgálaton ellenőrizzük a seb állapotát. A varratokat két hét után átvágjuk, három hét múlva eltávolítjuk. A végleges eredmény 3-6 hónap után várható.

Lehetséges szövődmények

A műtét után kialakulhatnak általános sebészi szövődmények, pl. utóvérzés, embólia, sebfertőződés. A hasplasztikára specifikus szövődmények lehetnek a savóképződés, köldök keringési zavara, elhalása, a heg letapadása, megvastagodása, ezek csak átmeneti kellemetlenségek, melyeket egy második lépésben könnyen tudunk korrigálni.