06-70 410-2059 deakplasztika@gmail.com

Mellműtét - Férfiemlő-műtét (Gynecomastia)

Így hívjuk idegen szóval azt az állapotot, amikor nőies emlő fejlődik férfiakban. Létrejöttében a női és férfi nemi hormonok női hormon irányába történő eltolódása áll. Gyakrabban fordul elő pubertás és idős korban. Ilyenkor nyomásra érzékeny, nagyobbra megnőve esztétikailag igen zavaró lehet. Az esetek túlnyomó többségében ártalmatlan, jóindulatú jelenség, igen ritkán azonban a háttérben rosszindulatú elváltozás is állhat, ezért a műtét előtti kivizsgálás feladata, hogy ezt a lehetőséget kizárja. Urológiai, endokrinológiai és UH vizsgálatra is szükség van a rutin műtéti kivizsgálás mellett.

A műtét során a felduzzadt mirigyállományt teljes egészében eltávolítjuk, szövettani vizsgálatra küldjük. A műtéti bemetszést az emlőbimbó alsó szélén vezetjük, kiterjedt, nagyra nőtt elváltozás esetén szükség lehet a felesleges bőr eltávolítására is.

A műtétet általában altatásban végezzük, leszámítva a diónál kisebb elváltozások eltávolítását. Műtét után a páciens egy éjszakát tölt a klinikán. A másnapi kötözés után mellkasi szorítópántot helyezünk fel. Az első két hétben a sportolás, szauna, szolárium nem javasolt. A varratot két hét után távolítjuk el. A későbbiekben hegkezelő kenőcs használata javasolt.

Lehetséges szövődmények

Mint minden sebészi beavatkozásnak a férfiemlő-eltávolító műtéteknek is lehetnek szövődményei. A műtét után felléphet utóvérzés, sebgennyedés, embolizáció, stb. A műtétre jellemző speciális szövődmény a bimbó teljes, vagy részleges elhalása, a sebszélek gyógyulási zavara.