06-70 410-2059 deakplasztika@gmail.com

Kézsebészet - Csukló és egyéb ganglionok

A ganglionok a kézháton, a csukló hajlító és feszítő oldalán kialakuló rugalmas tapintatú csomó képében jelentkezhetnek. Kialakulhatnak a boka környékén is. Kezdetben nem okoznak panaszt, erős nyomással méretük egy időre csökkenthető. Később a növekedésükkel tompa, időnként erős fájdalmat, ízületi gyengeséget okozhatnak, főleg az ízület terhelése után. Nyomhatnak ereket és idegeket is. Esztétikailag is zavaróak lehetnek. Kialakulásukban az ízület és az inak krónikus túlterhelése játszhat szerepet. Az ízületben, ill. az inak környékén termelődő csúsztató folyadék az un. synoviális folyadék az ízület tokját a leggyengébb pontján kitágítja, ekkor jelenik meg a fent leírt duzzanat, az elején ez a kiboltosult tömlő még közlekedik az ízületi térrel, később lezáródik. Felismerésük fizikális vizsgálattal egyszerű, a nagyobb méretűek átvilágítva áttűnnek, mivel a belsejükben sűrű kocsonyás anyag található

A kezelésükben a korai stádiumban a pihentetés, és a non-szterid gyulladáscsökkentők szedése segíthet. A későbbiekben a végleges megoldást az eltávolító műtét adja. Sajnos kiújulás még ilyenkor is előfordulhat.

A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, mely során az elváltozás tokját is teljes egészben eltávolítjuk. Szövettani vizsgálat minden esetben történik. A beavatkozás után pár napra az ízületet nyugalomba helyezzük rugalmas pólyával, vagy pihentető gipszsínnel. A varratokat 10 napos korban távolítjuk el. Az első három hétben az ízületet kímélni kell, sportolás 3 hétig nem javasolt.