06-70 410-2059 deakplasztika@gmail.com

Kézsebészet - Alagút szindrómák

Alagút szindrómának nevezzük azt, amikor egy ideg, egy anatómiai struktúrán, alagúton áthaladva nyomás alá kerül. A leggyakrabban a csuklóban levő, csontok és egy szalag által képzett alagúton áthaladó ideg kerül nyomás alá. Ezt nevezzük carpalis alagút szindrómának. Az esetek túlnyomó többségében krónikus túlerőltetés talaján alakul ki. Létrejöhet foglalkozási ártalomként is pl. légkalapács fúrógép rendszeres használata mellett, családi halmozódás is megfigyelhető. Nagyon ritkán balesetek után, hormonális elváltozások esetén, a csukló légyrész tumorai esetén is kialakulhat. Kezdetben az ujjakba sugárzó fájdalom, zsibbadás jelentkezik. Később az ujjak ügyetlensége, mozgászavara is kialakulhat. jellemző rá a terhelés utáni állapotromlás, de nagyon gyakori az éjjeli hasogató fájdalom is. A diagnózis felállításában a fizikális vizsgálat, RTG, MR, illetve egy speciális, un. ideg vezetéses vizsgálat ad segítséget.

Kezdeti stádiumban eredményes lehet a konzervatív kezelés, mely gyulladás gátló kezelésből, a csukló nyugalomba helyezéséből, majd éjszakai ortézis viseléséből áll.

A későbbiekben már csak a műtét segíthet, melyet helyi érzéstelenítésben végzünk. A beavatkozás során a csuklóalagutat leszorító szalagot szabadítjuk fel. A javulás lehet azonnali, de néha hetek, hónapok múlva áll be az ideg károsodásától függően.

Műtét után 1-2 napos otthoni kímélet, jegelés, polcolás javasolt. A varratokat 10 napos korban távolítjuk el, ezt követően a betanított gyógytorna elkezdhető. Az első három hétben az ízületet kímélni kell, 3 hét után újra sportolhat.